måndag 20 augusti 2012

Gaiman-måndag: Pavane


En bakgrundshistoria till en av de hetaste brudarna i DC-verse, skriven av Neil Gaiman? Tja, varför inte?

Storyn är ganska tunn, en agent vill ha med Poison Ivy i Task Force X, en lightversion av Doom Patrol om jag förstår saken rätt. Därför åker han till kvinnofängelset där hon är inburad för att utvärdera henne och hennes egenskaper. Givetvis blir han förförd av henne och inte bara psykiskt utan även fysiskt märkt av hennes puss på hans kind, något han är orolig över att han inte ska kunna bortförklara för sin fru. Ivy har inte bara besudlat hans insida, utan även utsida. Så långt småtrist.

Men om man ser till Ivy och hur hon kom att bli Poison Ivy har finner vi teorin på att Batman skapar sina egna motståndare, vilket vi såg i bl.a. The Dark Knight. Isley var en tjej med dåligt självförtroende som pratade med blommorna istället för med jämnåriga. Hon säger att hon upptäckte pojkar när hon var fem, medan de upptäckte henne när hon var femton, vilket leder vidare in till att hon faller pladask för Batman. Bilden där hon står i en Batman-tröja i sitt flickrum som är tapetserat med Batman-urklipp får en att fundera på hur det hade varit om hon föll för One Direction istället. Nåväl... man kan ju inte drömma om en död popgrupp hela dagen. Onwards!

Ivy ser sin relation med Batman som en lång romans, där hon uppvaktar honom snarare än kämpar mot honom. Deras relation blev dock inte vad hon önskat sig, men hon fann något som hon kände att hon kunde vara bra på istället. Makt. Makt genom pengar och makt genom sex. Att få kalla handen av Batman gjorde henne till helt enkelt kriminell, stängde av henne känslomässigt. När hon senare säger att hon blev Poison Ivy innan Batman har man svårt att tro henne. Visst, hon kanske tog namnet innan, men jag menar att hon inte blev det förrän Batman gjorde henne till det. Hon kanske "återföddes"till Ivy innan, men det var han som pushade henne lite längre. Att inte få honom gjorde henne galen, vilket visar sig ännu mer mot seriens slut.

Ibland är det väl inte bättre att ha älskat och förlorat.
Ibland får hela världen betala priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar